You are here: Ausztria nyáron Salzburgerland LÁTNIVALÓK | Salzburgerland Grossglockner panorámaút - Grossglockner Hochalpenstrasse

Grossglockner panorámaút - Grossglockner Hochalpenstrasse

Grossglockner panorámaút - Grossglockner Hochalpenstrasse

3.7/5 rating (30 votes)

Nemzeti Park Karintia kártyával az úthasználat ingyenes.


Salzburgerland kártyával 2 euró kedvezmény a napijegy árából.

Ausztria első számú alpesi panorámaútja.  Élménydús átkelés az Alpok hágóján.


Alpesi álom út: keresztül az Alpokon

Majd' 50km -es lenyűgöző alpesi hágóút, amely összeköti Salzburg és Karintia tartományt. Igazi alpesi vadvilág zordon, de mégis fenséges vidéken keresztül vezet a számtalan, illetve inkább számozott (pontosan 36) hajtűkanyarral sűrűn tarkított útvonal. Igazi autós álom, az út a fele részében 2000 méter felett autókázhatunk (vagy motorozhatunk, igazán felkészültek akár a biciklit is választhatják). Az út széles, biztonságos és jó a burkolata, emelkedés ill. lejtés általában csak 10 % körüli. A fékek azért mindenképp rendben legyenek.

Páratlan alpesi hegyi panoráma a háromezres hegyek jeges világában.

Az út mentén számtalan lehetőség van megállni és nézelődni, bár ez a szó itt talán nem fejezi ki azt fajta szemlélődést, amelynek részese lehet az utazó. Itt meg kell jegyezni, hogy csak lehet, ugyanis igazi elképesztő panorámáját csak viszonylag tiszta időben mutatja az alpesi hegyi világ.

Jó időben az igazi!

Vacak időjárás esetén, sajnos előfordulhat, hogy a nagy semmit láthatjuk fehér felhőbe burkolva. Ha van lehetőségünk, érdemes egy szép felhőmentes, vagy gyengén felhős napra időzíteni az utazást. Előfordulhat azonban az is, hogy az út Salzburg tartományi felén zuhog és az orrunkig se látni, de mindez a karintiai szakaszon napfényes ámuldozásba csap át. Az út fizetős, személyautóra 29 euró egy napijegy  (2011) , ami igaz, nem olcsó de megéri. Amennyiben a környéken nyaralunk vehetünk 30 napos bérletet is az útra a napijegyhez mérten korrekt áron. Május elejétől október végig lehet közlekedni a panorámaúton, a többi időben zárva tart.

Útikalauz: Salzburg tartományból át Karintiába

Az út az északi oldalon a Salzach-völgyből , Zell am Zee tónál található Bruck an der Grossglocknerstrasse településnél érhető el. Ha sikerül jó időt kifognunk páratlan élményben lehet részünk, arra viszont felkészülhetünk, hogy más autós erre a pillanatra várt, ezért jelentős forgalommal számolhatunk gyakran. Kis odafigyeléssel ez nem okoz azért problémát.

Mindenképp vegyük figyelembe, hogy ez egy panorámaút, nem sztráda, előzésre korlátozott a lehetőség a sok-sok kanyar miatt. Akár mi, vagy akár a mögöttünk jövő szeretne tempósabban haladni, legyünk türelmesek és előzékenyek, várjunk ki egyet a sűrű parkoló, pihenőhelyek közül és húzódjunk kicsit félre. Lehet, hogy magától értetődő, de üres tankkal ne induljunk az útnak neki, arra készüljünk a kocsi fogyasztási adatai nem ezen a szakaszon fognak javulni.
Az út szép nyugisan kezd emelkedni, a táj és a tér kezd kibontakozni.

Edelweissspitze - 2577 méter

Rövid kitérőt tehetünk magáról a "főútról". Az ún. Havasi Gyopárút" az Edelweissspitze, egy meredekebb kb. 2 kilométeres, keskeny kocsiút. Igazán pompás kilátásban lehet részünk itt 2577 magasban. 3000 -es alpesi csúcsok amerre csak nézünk, nem érdemes tovább rohanni. Készüljünk rá, hogy ilyen magasságban lényegesen hűvösebb van, gyakori a kellemetlen erős szél is, pár melegebb holmi segítség lehet ilyenkor a kocsiban. A Grossglocknerstrasse legmagasabb pontja Hochtor alagút, amelyen áthaladva máris Karintia tartományban találjuk magunkat. Visszafordulásra még ne is gondoljunk, a táj
az ereszkedéskor is egyedülállóan csodálatos.

Gleccser és mormota

Az útról a másik, kicsit hosszabb kitérőt a karintiai a szakaszon tehetjük meg. A 9 km-es ún. gleccserúton át érjük el a Ferenc József kilátót. ( Kaiser-Franz-Josefs-Höhe). Panoráma kilátójáról egész közelről látható a Ausztria legmagasabb csúcsa a Grossglockner 3798m magas piramisszerű formája. A kilátóról bizarr smaragd, türkiz és szürke színű tavak és víztározók csillognak, a kilátó fala alatt mormoták szaladgálnak. Meredek rövid sétával vagy mars-béli hegyi-vasúttal a Pasterze nevű gleccserre tehetünk kirándulást. A parkolótól több igen látványos turistaút is vezet a környékre.

Tippek, tanácsok

  • A csodás táj és panoráma a biztonság szempontjából ne tévesszen meg bennünket. Amit látunk nem háttérkép és poszter, a meredek hegyi részek, szakadékok igencsak valóságos dolgok, gyerekekre különösen figyeljünk oda. Az úton amúgy több helyen van egész jó kis játszótér, illetve még az északi oldali belépőnél Fusch falunál van egy jó kis állat és szabadidőpark, amivel a gyerekek egész jól leszerelhetőek.
  • Ha túrázásra indulunk például a Ferenc József kilátótól, figyeljünk arra, hogy ilyen magas hegyi környezetben az időjárás rendkívül gyorsan és drasztikusan meg tud változni. Az út sok helyen nyáron is havas, csúszós lehet.

  • Az út karintiai végállomásánál Heiligenblut városkánál tovább gurulva néhány perc alatt egy igencsak impozáns vízesést láthatunk az út jobb oldalán (Jungfernsprung). Ne csak a parkolói faemelvényről csodáljuk meg, rövid erdei sétával egész közelről láthatjuk, sőt érezhetjük a vízpermetét a 130 m -es zuhatagnak.

Kedvezmény nélküli ár (2015):

34,50 Euró

Cím

Ferleiten és Heiligenblut közötti fizetős panorámaút

Térkép

Útvonaltervezéshez töltsd ki a térkép alatti mezőt. Húzd és vidd módszerrel navigálhatsz a térképen.